Up-tower kranen

Up-tower kranen

Wind turbines draaien jaar in en jaar uit en hebben regelmatig onderhoud nodig. Zo zijn er zware componenten die uitgewisseld dienen te worden, zoals de tandwielkast, lagers of de generator. Voor een Canadees onderhoudsbedrijf is een geheel nieuw concept bedacht om deze zware componenten uit te wisselen. Volgens de traditionele methode is hier een zeer zware kraan voor nodig. Dit brengt veel kosten en een hoge CO2-footprint met zich mee. Vooral in Noord-Amerika kan het een grote logistieke operatie zijn omdat de onderhoudsklussen op een zeer grote afstand van elkaar plaatsvinden.

Met het nieuwe concept worden er meerdere kleinere kranen boven op de wind turbine geplaatst. Deze kranen kunnen van bovenaf alle zware componenten uitwisselen. Het voordeel is dat de kranen vele malen compacter en lichter zijn om te transporteren. Ook zijn er operationeel en qua veiligheid veel voordelen. De last hangt veel stabieler en is minder gevoelig voor windinvloeden. Hierdoor wordt ook het operationele raamwerk van het onderhoud vergroot.

Wij zijn trots dat we als ‘uitvinder’ van deze gepatenteerde methode benoemd zijn, de kranen zijn door Kenz-Figee in detail uitgewerkt en in productie genomen.

Voor vragen over deze oplossing kunt u contact opnemen met Liftwerx.